Ενδιαφέροντα Άρθρα

Όταν ο φίλος που νοιάζεσαι κάνει κατάχρηση αλκοόλ και ναρκωτικών (Μέρος 2ο)

Στο Μέρος 1ο αυτού του άρθρου, είδαμε τι σημαίνει να είσαι φίλος και πως μπορείς να βοηθήσεις τον φίλο σου που νοιάζεσαι εφόσον έχεις αντιληφθεί πώς κάνει κατάχρηση αλκοόλ και ναρκωτικών.

Πάμε όμως να μιλήσουμε με παραδείγματα.

Πώς προσδιορίζεις αν ο φίλος σου έχει πρόβλημα με το ποτό ή τα ναρκωτικά ;

Δεν είναι στο χέρι σας να αποφασίσετε τελειωτικά αν ο φίλος σας έχει ή όχι πρόβλημα. Αυτό είναι κάτι που μόνο ο φίλος ή η φίλη σας μπορεί να το αποφασίσει. Ωστόσο, μπορείτε να ρωτήσετε τον εαυτό σας, Όταν ο φίλος μου πίνει ή χρησιμοποιεί ναρκωτικά, η συμπεριφορά του/ της αλλάζει από αποδεκτή σε μη αποδεκτή με έναν τρόπο που με επηρεάζει; Αυτή είναι μια καλή κατευθυντήρια γραμμή που θα σας βοηθήσει να καταλάβετε γιατί ενοχλείστε από το γεγονός ότι πίνει ο φίλος σας και νιώθετε ότι πρέπει να πείτε κάτι.

Ας κοιτάξουμε ένα παράδειγμα

Σ’ ένα ταξίδι στη Δυτική Ακτή, η Σίλα ευχαριστήθηκε όταν ένας παλιός φίλος από το κολέγιο την προσκάλεσε σε ένα μικρό πάρτι με δείπνο. Ο Τζέικ έδειχνε εντάξει όταν αυτή έφτασε. Καθόταν και οι δύο στην κουζίνα και μιλούσαν ενώ αυτός ετοίμαζε το δείπνο. Η Σίλα γρήγορα συνειδητοποίησε, παρόλα αυτά, ότι ο Τζέικ έπινε βαριά. Περνούσε πολύ ώρα, ωστόσο το δείπνο δεν ετοιμαζόταν. Τελικά τον έπεισε να τον βοηθήσει να βράσει το ψάρι κατάλληλα.

Μέχρι την ώρα που έκατσαν για το δείπνο, ο Τζέικ μετά βίας μπορούσε να κρατήσει όρθιο το κεφάλι του. Οι υπόλοιποι φίλοι του έμοιαζαν να το έχουν συνηθίσει και δεν τους προξένησε καμία εντύπωση. Αντίθετα, τον καλόπιαναν και μερικές φορές τον κάλυπταν απαντώντας στις ερωτήσεις που η Σίλα του έθετε. Ένιωσε άσχημα που ήταν τόσο προχωρημένος (με το μεθύσι) που δεν ήταν σε θέση να έχει μια πραγματική συζήτηση μαζί της. Ενοχλήθηκε λίγο που δεν μπορούσε να ελέγξει τον εαυτό του, από τη στιγμή μάλιστα που οι δύο τους βλέπονταν μόνο κάθε δυο χρόνια. Ένιωθε ότι έπρεπε απλά να φύγει από εκεί, αλλά λυπόταν να το κάνει χωρίς να ξανασμίξει με τον Τζέικ. Στην τελική, γνωρίζονται μεταξύ τους για είκοσι χρόνια. Ήταν ένας ταλαντούχος, έξυπνος άνθρωπος και πάντα απολάμβανε την παρέα του. Παρόλο που ο Τζέικ πάντα έπινε, έμοιαζε ότι μπορούσε να το ελέγξει πριν. Καθώς η Σίλα ετοιμαζόταν να φύγει, αναρωτήθηκε αν υπήρχε κάτι που μπορούσε να κάνει.

Έχει ο Τζέικ πρόβλημα με το ποτό ή τα ναρκωτικά;

Η συμπεριφορά του Τζέικ καθαρά άλλαξε καθώς περνούσε η βραδιά. Ενώ δεν έγινε προσβλητικός, δεν ήταν σε θέση να είναι παρών στην επίσκεψη των φίλων του. Οι φίλοι του που τον βλέπουν συνέχεια ούτε καν πρόσεξαν την απουσία του- ήταν συνηθισμένοι να τον καλύπτουν. Η άποψη της Σίλα ήταν πιο φρέσκια – το αντιλήφθηκε έντονα.

Τι μπορεί να ειπωθεί και πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να το πεις;

Όταν έχουμε φίλους που υποψιαζόμαστε ότι μπορεί να έχουν κάποιο πρόβλημα με ναρκωτικά ή αλκοόλ, είναι σπάνια χρήσιμο ή αποτελεσματικό να τους φέρεις αντιμέτωπους όταν κάνουν χρήση. Είτε έχουν είτε όχι εθιστεί, μπορεί σε κάποιο βαθμό να γνωρίζουν την κατάστασή τους και να ντρέπονται. Οπότε αποφεύγουν το γεγονός ότι το να πίνεις ή κάνεις χρήση ναρκωτικών είναι πρόβλημα. Και το πετυχαίνουν αυτό με την άρνηση. Είναι καλύτερο να πλησιάζεις τους φίλους σου όταν αυτοί θα είναι νηφάλιοι.

Ωστόσο υπάρχουν στιγμές που χρειάζεται να τους φέρεις αντιμέτωπους επί τόπου, τόσο για την δική σου ασφάλεια όσο και των φίλων σου. Για παράδειγμα, δεν είναι ποτέ καλή ιδέα να μπαίνεις σε ένα αμάξι με έναν μεθυσμένο οδηγό. Είναι καλύτερα να μιλήσεις και να αρνηθείς να μπεις με αυτόν τον οδηγό ή να μην επιτρέψεις σ’ αυτό το άτομο να οδηγήσει και να θέσει όλους στο δρόμο σε κίνδυνο.

Ο περισσότερος καιρός είναι ο καλύτερος καιρός να διαλέξεις να πεις κάτι. Διαλέγεις να μιλήσεις γιατί νοιάζεσαι για τους φίλους σου και ενδιαφέρεσαι για την ευημερία τους. Επίσης νοιάζεσαι για την σχέση σου μαζί τους, και για να παραμείνουν βιώσιμοι, πρέπει να τους δώσεις να καταλάβουν πότε η συμπεριφορά τους είναι απαράδεκτη με έναν τρόπο που σας επηρεάζει. Η αντίδρασή σας και το ενδιαφέρον σας, πρέπει να εκφραστεί είτε το θέλετε είτε όχι, την στιγμή που θα είναι σε θέση να απαντήσουν.



Η Σίλα έγραψε στον Τζέικ μόλις γύρισε σπίτι. Είπε ότι τον αγαπούσε και του είχε μεγάλη εκτίμηση όλα τα χρόνια της φιλίας τους. Συνέχισε να λέει ότι στεναχωρέθηκε από την πρόσφατη επίσκεψή της, και πρόσεξε ότι έπινε αρκετά και δεν ήταν σε θέση να κάνει μια πραγματική συζήτηση μαζί της. Είπε ότι γνωρίζει κάποια άλλα άτομα που πήγαν στους Ανώνυμους Αλκοολικούς(ΑΑ) και κατάφεραν να σταματήσουν να πίνουν. Δεν γνώριζε αν αυτό θα τον βοηθούσε ή υπήρχαν άλλοι τρόποι που θα ήθελε να δοκιμάσει, αλλά ήλπιζε ότι θα τον βοηθούσε να βρει βοήθεια αν αυτό του δημιουργούσε πρόβλημα. Του είπε ότι ήταν εύκαιρη αν ήθελε να μιλήσει ή να του γράψει για αυτό το θέμα.

Η Σίλα δεν είχε νέα από τον Τζέικ για δύο χρόνια. Μετά της έγραψε να της πει ότι ήταν σε απεξάρτηση. Της είπε ότι το γράμμα της ήταν ένα από τα πράγματα που στροβίλιζαν μέσα στο μυαλό του καθώς συνέχιζε να πίνει για τα επόμενα δυο χρόνια, προσπαθώντας να βρει το κουράγιο να σταματήσει να πίνει. Την ευχαρίστησε που νοιάστηκε αρκετά ώστε να είναι ειλικρινής μαζί του.

Κάτι σαν επίλογος..

Πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν πώς να ενεργήσουν όταν πίνουν μέχρι κάποιος να τους το πει. Και πολύ συχνά αμφισβητούν τις απόψεις εκείνων που είναι κοντά τους. Φίλοι και μέλη της οικογένειας που δεν είναι στο άμεσο οικογενειακό περιβάλλον είναι λίγο περισσότερο απομακρυσμένοι-μπορούν συχνά να προσφέρουν τις αποδείξεις που ο αλκοολικός ή κάποιος με πρόβλημα στο ποτό χρειάζεται για να ανοίξει μια σχισμή στην άρνηση. 

Related Posts