Ενδιαφέροντα Άρθρα

Ποιά είναι τα κυριότερα συστατικά του εθισμού;

Τα κυριότερα συστατικά του εθισμού είναι η έμμονη ιδέα και ο παρορμητισμός.

Έμμονη ιδέα είναι η ιδέα που μας καρφώνεται στο μυαλό και μιας γυρνάει ξανά και ξανά στο συγκεκριμένο ποτό της αρεσκείας μας ή σε κάποιο υποκατάστατο

(όταν λέμε υποκατάστατο εννοούμε οτιδήποτε μας κάνει να αισθανόμαστε όμορφα και μας δίνει άμεση ικανοποίηση, όπως τα λεφτά, η εξουσία, το σεξ, το φαγητό, ο θυμός κ.α.).

Παρορμητισμός είναι αυτό που γίνεται όταν ξεκινώντας την διαδικασία του πρώτου βαρέματος ή του πρώτου χαπιού ή ποτού ή άλλου υποκατάστατου, δεν μπορούμε να σταματήσουμε με την δική μας δύναμη θέλησης.

Εξαιτίας της φυσικής μας ευαισθησίας στα ναρκωτικά ή οτιδήποτε άλλο μας κάνει να νιώθουμε όμορφα, βρισκόμαστε ολοκληρωτικά στα χέρια μιας καταστροφικής δύναμης πολύ δυνατότερης από εμάς.

Κοιτώντας τον εθισμό από αυτήν την άποψη, καταλαβαίνουμε πως ο εθισμός κάνει τις ζωές μας ακυβέρνητες με ή χωρίς ναρκωτικά. Στο σημείο αυτό, θα πρέπει να παραδοθούμε και να παραδεχτούμε πόσο ανίσχυροι είμαστε απέναντι στον εθισμό μας. Όταν το κάνουμε αυτό, συμβαίνει κάτι πολύ παράξενο. Αρχίζουμε να παίρνουμε δύναμη μέσα από το ‘ΕΜΕΙΣ’ του προγράμματος και τα υπόλοιπα 11 Βήματα. Συχνά, λέγεται ότι το 1ο Βήμα είναι το παρελθόν μας και τα στοιχεία του παρελθόντος που έχουμε ακόμα μαζί μας σήμερα, ενώ τα επόμενα 11 Βήματα είναι το μέλλον μας.

Ένα τελευταίο πράγμα που πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα, είναι ο ρόλος που παίζει το ‘ΕΜΕΙΣ’ στο Βήμα αυτό αλλά και σε όλα τα Βήματά μας.

Όλα μας τα Βήματα ξεκινούν με το ‘ΕΜΕΙΣ’, εκτός από το Δωδέκατο, το οποίο έχει τη λέξη ‘ΕΜΕΙΣ’ στο μέσον του. Αυτή είναι και η διαφορά μας από άλλα προγράμματα 12 Βημάτων.

Το πρόγραμμα των Ναρκομανών Ανωνύμων είναι ένα ‘ΕΜΕΙΣ’ πρόγραμμα και όχι ένα ‘εγώ’ πρόγραμμα. Μέρος της δύναμης και της ισχύς μας προέρχεται από το ‘ΕΜΕΙΣ’. Μαζί μπορούμε, Εγώ δεν μπορώ, ΕΜΕΙΣ μπορούμε.

Για το λόγο αυτό χρειαζόμαστε συναντήσεις για το υπόλοιπο της ζωής μας.

Για το λόγο αυτό χρειαζόμαστε καθημερινή επαφή με άλλους ναρκομανείς σε ανάρρωση.

Πολλοί νεοφερμένοι ακούγονται να λένε: «Αν σταματήσω να πίνω θα γίνω καλά και δεν θα χρειάζομαι πια το πρόγραμμα και τις συναντήσεις».

Η απάντηση είναι:

Ένα μη εθισμένο άτομο(μη εθισμένο άτομο είναι το άτομο που δεν έχει εθισμένη προσωπικότητα), το οποίο πηγαίνει στο νοσοκομείο για να κάνει μια εγχείρηση, παίρνει από τους γιατρούς εθιστικά ναρκωτικά για τους πόνους, για μια περίοδο δυο εβδομάδων. Φυσιολογικά, εθίζεται σωματικά σε αυτά. Μετά τον αποτοξινώνουν και συνεχίζει τη ζωή του χωρίς προβλήματα.

Αντίθετα, άτομα που έχουν την αρρώστια του εθισμού, έχοντας εθισμένες προσωπικότητες, δεν μπορούν απλά να σταματήσουν χωρίς δυσκολίες και προβλήματα, γιατί ήμασταν εθισμένοι πολύ πριν πάρουμε ναρκωτικά.

Related Posts