Uncategorized

Πώς μπορώ να αποφύγω μια υποτροπή εθισμού;

Ο φόβος μήπως ξανακυλήσει κάποιος στο ποτό, στο τζόγο και στις υπόλοιπες μορφές εθισμού είναι ένα από τα συχνότερα θέματα που υπάρχουν. “Τι θα γίνει αν υποκύψω;” “Πώς μπορώ να το ελέγξω;”

Στο σημερινό μας άρθρο μπορείς να βρεις 7 στρατηγικές που θα σε βοηθήσουν ώστε να ελέγξεις την επιθυμία σου για υποτροπή!

Στρατηγικές

1. Να σταματήσεις και να ακούσεις την επιθυμία η οποία είναι ένα προειδοποιητικό σινιάλο που υποδηλώνει ότι βρίσκεσαι σε κίνδυνο

2. Διατήρηση της ψυχραιμίας. Είναι δυνατό να νιώσεις συναισθήματα ενοχής και να κατηγορήσεις τον εαυτό σου για κάποιες σκέψεις σχετικά με επιθυμίες για χρήση. Αυτό είναι μια φυσιολογική αντίδραση. Πάρε την θέση ενός αντικειμενικού παρατηρητή και περίμενε την αντίδραση αυτή να υποχωρήσει. Να Μην ενδώσεις σε πειρασμούς και παρορμήσεις για επανάληψη της εξαρτητικής συμπεριφοράς.

3. Αν νιώσεις ότι χαλαρώνεις και ότι αφήνεις τις επιθυμίες/ παρορμήσεις να κυριαρχήσουν τότε σκέψου ξανά τους λόγους για τους οποίους αποφάσισες να αλλάξεις την συμπεριφορά σου εξαρχής και τα (μακροπρόθεσμα οφέλη που θα κερδίσεις απ’ αυτή την αλλαγή)

Σκέψου τις προηγούμενες εμπειρίες κατά τις οποίες μπόρεσες να αντισταθείς στις επιθυμίες. Ανανέωσε την δέσμευσή σου.

4. Επαναθεώρησε την κατάσταση που σε οδήγησε να χαλαρώσεις.

Οι κατηγορίες και η έμφαση σε προσωπικές κατηγορίες αυξάνει τις αντιδράσεις ενοχής κάνοντας όλο και πιο δύσκολη την αποτελεσματική αντιμετώπιση. Δες την χαλάρωση σαν ένα μεμονωμένο γεγονός και αναρωτήσου ποια κατάσταση υψηλού κινδύνου προκάλεσε την χαλάρωση. Ποια γεγονότα οδήγησαν στην χαλάρωση. Η χαλάρωση είναι ένα γεγονός που σου λέει ότι κάτι συμβαίνει και χρειάζεται να το προσέξεις. Είναι πολύ σημαντικό να εντοπίσει κάποιος τι του προκαλεί άγχος στην ζωή.

5. Απαλλάξου απ’ όλες τις ουσίες ή άλλα ερεθίσματα που συνδέονται με την συνήθεια της εξάρτησης. Απομακρύνσου από την κατάσταση υψηλού κινδύνου, ανακάλυψε εναλλακτικά μέσα για να κατανοήσεις την ανάγκη σου για ευχαρίστηση.

6. Ζήτησε βοήθεια. Ζήτα από φίλους να βοηθήσουν με όποιον τρόπο μπορούν δίνοντάς σου ενθάρρυνση προτείνοντας εναλλακτικές δραστηριότητες και αποτελεσματικούς τρόπους αντιμετώπισης ή οτιδήποτε άλλο. Μίλησε στον θεραπευτή σου.

7. Καθυστέρησε την ενδεχόμενη υποτροπή. Μην αντιδράς παρορμητικά. Δώσε χρόνο για σκέψη και επανεξέταση της κατάστασης και της συμπεριφοράς σαν μια σαφούς επιλογής απόφασης παρά σαν μια παθητική παράδοση σε εξωτερικές πιέσεις ή παρορμήσεις. Μπορείς να μην αφήσεις την συμπεριφορά σου να εκδηλωθεί παθητικά ως συνέπεια εξωτερικών πιέσεων και παρορμήσεων αλλά σαν μια συνειδητή επιλογή.