Ενδιαφέροντα Άρθρα

Όταν ο φίλος που νοιάζεσαι κάνει κατάχρηση αλκοόλ και ναρκωτικών (Μέρος 1ο)

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά..Τι σημαίνει να είσαι φίλος;

Οι περισσότεροι από εμάς αναγνωρίζουμε ότι αληθινή φιλία περιλαμβάνει το να βοηθήσουμε έναν φίλο να δει ένα πρόβλημα. Όλοι έχουμε συμπεριφορές που δεν γνωρίζουμε; όπως ένα σοφό άτομο είπε κάποτε ότι κανείς δεν μπορεί να δει τις ίδιες του τις πλάτες. Αυτό είναι ειδικά αλήθεια για άτομα που έχουν προβλήματα με το ποτό ή τα ναρκωτικά- όχι μόνο επειδή μπορούν να φτάσουν μακριά για να συνεχίσουν να πίνουν ή να κάνουν χρήση ναρκωτικών αρνούμενοι τις συνέπειες, αλλά επίσης επειδή μπορεί να βιώνουν μπλακ-αουτς και να μην έχουν επίγνωση της συμπεριφοράς τους.

Είναι η σιωπή φιλική;

Γιατί, όταν έχουμε φίλους των οποίων η συμπεριφορά όταν πίνουν ή κάνουν χρήση ναρκωτικών μας ενοχλεί, μιλάμε για αυτούς αντί κατευθείαν σε αυτούς; Είναι επειδή φοβόμαστε; Τι φοβόμαστε; Ότι οι φίλοι μας θα μας θυμώσουν, θα προσβληθούν και ίσως ακόμη θα μας εκδικηθούν λέγοντας μας τι δεν τους αρέσει σε εμάς; Ότι δεν θα θεωρηθούμε καλοί; Ότι είναι αγενές και χωρίς τακτ να μιλάμε καθαρά όταν ενδιαφερόμαστε για την συμπεριφορά κάποιου; Ότι αν είμαστε ένας αληθινός φίλος θα παραβλέπαμε σχεδόν τα πάντα; Ότι η δήλωσή μας θα θεωρηθεί κριτική, και ο φίλος μας θα πληγωθεί ή θα αντιδράσει με κακία;

Όλοι αυτοί οι φόβοι προέρχονται από μια αίσθηση του τι είναι πρέπον σε συγκεκριμένες καταστάσεις. Αλλά αν έχει σχέση με έναν φίλο που έχει πρόβλημα με το ποτό ή τα ναρκωτικά, η σιγή μπορεί να αποβεί θανάσιμη. Γιατί όταν οι άνθρωποι που πίνουν ή κάνουν χρήση ναρκωτικών δεν θεωρηθούν υπεύθυνοι ή δεν αντιληφθούν την συμπεριφορά τους, μπορεί να πιστέψουν ότι είναι ακόμη εντάξει και μπορούν να ξεφύγουν χρησιμοποιώντας το για λίγο ακόμη.

Μπορείτε να κάνετε την διαφορά

Αν αναγνωρίσουμε ότι η φιλία περιλαμβάνει να κάνουμε γνωστό στους φίλους μας πότε η συμπεριφορά τους είναι απαράδεκτη σε μας ενώ παράλληλα τους λέμε ότι τους αγαπάμε και τους νοιαζόμαστε, μπορούμε να γίνουμε ένα μέρος μιας τεράστιας αλλαγής στην κοινωνία μας. Οι πράξεις μας μπορεί να σημαίνουν ότι λιγότεροι άνθρωποι με προβλήματα στο ποτό θα εξελιχθούν σε ένα μεγαλύτερο επίπεδο αλκοολισμού ή θα βιώσουν σοβαρότερες συνέπειες ως αποτέλεσμα του ότι πίνουν. Επίσης, δεν θα είναι πιθανό να πνιγούμε σε μια εξαρτημένη σχέση στην οποία καλύπτουμε ή δικαιολογούμε τον φίλο μας- μια σχέση που κατατρώγει την αυτοεκτίμησή μας και δεν είναι για το καλό κανενός. Άνθρωποι με προβλήματα στο ποτό ή στα ναρκωτικά πρέπει να ζητήσουν βοήθεια το συντομότερο δυνατόν και να καθιστούν τους εαυτούς τους και τους άλλους σημαντικά δυστυχείς.

Μπορείτε να βοηθήσετε. Μπορείτε να συνεισφέρετε στο να γίνει ο κόσμος ένα μέρος με λιγότερα ναρκωτικά.

Τι μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε :

  • Παραμείνετε ήρεμοι, χωρίς συναισθήματα, ευθείς και ειλικρινείς στην συνομιλία με τον φίλο σας σχετικά με το πώς η συμπεριφορά του/της σας επηρεάζει.
  • Ενημερώστε τον φίλο σας τι μαθαίνετε όσον αφορά τα προβλήματα με την χρήση ναρκωτικών και τον εθισμό ( για παράδειγμα, τι μαθαίνετε παρακολουθώντας Al-Anon, A lateen, ή τις ανοικτές συναντήσεις των ΑΑ).
  • Συζητήστε την κατάσταση με κάποιον που εμπιστεύεστε – με έναν κληρικό, κοινωνικό λειτουργό, φίλο, ή κάποιον που βίωσε τον αλκοολισμό προσωπικά ή σαν μέλος της οικογένειας.
  • Συνεχίστε να ενημερώνετε το άτομο ότι το αγαπάτε και το νοιάζεστε και ότι θέλετε να συνεχίσετε την φιλία σας.
  • Έχετε στο νου την εθιστική φύση των ναρκωτικών. Μπορεί να αγαπάτε το άτομο αλλά δεν είστε υποχρεωμένοι να αγαπάτε τον εθισμό ή τους τρόπους που συμπεριφέρεται ο φίλος σας.
  • Ενθαρρύνετε νέα ενδιαφέροντα και συμμετέχετε σε δραστηριότητες του ελεύθερου χρόνου που μπορεί να έχει ο φίλος σας χωρίς να πίνει ή να κάνει χρήση ναρκωτικών.
  • Κάντε υπομονή και ένα μόνο βήμα τη φορά. Δεχτείτε τις ατυχίες και τις υποτροπιάσεις με ηρεμία και κατανόηση.

Τι δεν βοηθάει :

  • Μην επιχειρήσετε να τιμωρήσετε, να δωροδοκήσετε, να τρομοκρατήσετε, να κάνετε κήρυγμα, ή να θυσιαστείτε. Συναισθηματικές συγκινήσεις το μόνο που καταφέρουν είναι να μεγαλώσουν τα αισθήματα ενοχής και την πίεση να πιουν.
  • Μην επιτρέψετε στον εαυτό σας να καλύψετε ή να δικαιολογήσετε τον χρήστη για το πρόβλημα, και μην προσπαθήσετε να προστατεύσετε αυτό το άτομο από τις συνέπειες του/της συμπεριφοράς του.
  • Μην παίρνετε τις ευθύνες που δικαίως ανήκουν στο άτομο που έχει προβλήματα με το ποτό και τα ναρκωτικά. Κάνοντας κάτι τέτοιο θα αφήσουν αυτό το άτομο χωρίς αίσθηση της σημασίας ή της αξιοπρέπειας και χωρίς γνώση ότι αυτό που κάνει είναι λάθος.
  • Μην κρύβετε ή πετάτε μπουκάλια στα σκουπίδια ή προφυλάσσεται αυτόν που έχει πρόβλημα με το ποτό από καταστάσεις όπου το αλκοόλ είναι παρών.
  • Μην διαφωνείτε με τον χρήστη που έχει πρόβλημα όταν αυτός/ή είναι φτιαγμένος/η.
  • Μην πίνετε ή χρησιμοποιείτε ναρκωτικά(φάρμακα) με τον χρήστη που έχει πρόβλημα.
  • Μην δέχεστε την ενοχή ή την ντροπή για την συμπεριφορά άλλου ατόμου.

Το να είσαι φίλος σημαίνει να είσαι δίπλα στον άνθρωπο.. 

Related Posts