ΕΧΕΤΕ ΑΠΟΡΙΕΣ; ΡΩΤΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

ΜΕ ΠΟΙΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΕΓΩ ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ;
  • Βασικό κριτήριο για μάς είναι το Κέντρο να έχει εγκαταστάσεις και πολυάριθμη θεραπευτική ομάδα έτσι ώστε να μπορεί να καλύψει όλες τις μορφές εθισμού και τα διαφορετικά επίπεδα του. (Μόνο ένα κλειστό κέντρο σε ένα χώρο χωρίς ανοιχτές δομές για ατομικές συνεδρίες και ομάδες δεν είναι ικανό να ανταπεξέλθει στις απαιτητικές ανάγκες που η θεραπεία του εθισμού προαπαιτεί)
  • Προτιμήστε ένα κέντρο που αξιολογεί το περιστατικό και έχει την επιλογή να προτείνει εναλλακτικές προσεγγίσεις θεραπείας σύμφωνα με τις ανάγκες θεραπείας τις δικές σας και όχι σύμφωνα με τις περιορισμένες δυνατότητες του ιδίου Κέντρου
  • Αν αξιολογηθείτε για κλειστό πρόγραμμα μεγαλύτερο των 5 μηνών προτιμήστε ένα πρόγραμμα που να έχει κλειστό-ανοιχτό στάδιο. (Η απότομη επανένταξη μετά από πολύμηνη παραμονή σε εγκλεισμό ελλοχεύει κινδύνους ιδρυματοποίησης και υποτροπής)
  • Αν αξιολογηθείτε για ομαδική θεραπεία είτε σε κλειστό είτε σε ανοιχτό στάδιο προτιμήστε ομάδες που δεν υπερβαίνουν τα 8-10 άτομα (Οι πολυάριθμες ομάδες στον ίδιο χώρο δεν λειτουργούν αποτελεσματικά και είναι ο κύριος λόγος υποτροπής, αφού τα μέλη μπορούν εύκολα να δημιουργήσουν υποομάδες ξεφεύγοντας έτσι από την προσοχή, παραπλανώντας τον εαυτό τους και τους Συμβούλους)
  • Οι ομάδα των συμβούλων-θεραπευτών που δουλεύει με την ομάδα εθισμένων εκτός από πολυετή εμπειρία και ειδίκευση στην Συμβουλευτική εξαρτήσεων (Addiction Counseling), πρέπει να έχει πολυμορφία και πολυφωνία στα χαρακτηριστικά της, με διαφορετικά υπόβαθρα ακαδημαϊκής εκπαίδευσης, έτσι μόνο επιτυγχάνεται αποτελεσματική θεραπεία.  (Άρα 2 σύμβουλοι μόνο με την βασική εκπαίδευση δεν μπορούν να προσφέρουν αυτά που θα προσφέρουν 4 διαφορετικοί Σύμβουλοι-ψυχολόγοι-ψυχοθεραπευτές σε μια ομάδα 8-10 ατόμων)

Και τέλος πιστεύουμε ότι είναι περιττό να αναφέρουμε ότι μια ομάδα 15+ ατόμων με 1-2  Συμβούλους και με ένα  στάδιο μόνο (Κλειστό), δεν μπορεί και δεν έχει καμία πιθανότητα να λειτουργήσει αποτελεσματικά και να προσφέρει μακροχρόνια και σε βάθος θεραπεία.

Ωστόσο στο σημείο αυτό είναι αναγκαίο να επισημάνουμε πως μια τέτοια λάθος επιλογή, εκτός από χάσιμο χρόνου και χρημάτων, μπορεί να προκαλέσει ενα μεγαλύτερο πρόβλημα. Την απογοητεύση του πάσχοντα και της οικογένειας του, προκαλώντας τους αρνητικά γιά την θεραπεία συναισθήματα.

Δυστυχώς μέσα στήν πολύχρονη διαδρομή μας έχουμε έρθει συχνά αντιμέτωποι με αυτό το δυσάρεστο γεγονός.  Όταν απογοητευμένοι εθισμένοι και οι οικογενειές τους ζητούν την βοηθειά μας μετά απο υποτροπή τού εθισμού τους.

Επειδή δεν δύναμαι για δικούς μου προσωπικούς λόγους να κάνω το ολοκληρωμένο προγραμμα των 8 μηνών, υπάρχει κάποιος τρόπος να βοηθηθώ σε συντομότερο χρονικό διάστημα;

Ναι υπάρχει, στο Κέντρο Έρευνας Εθισμών κατανοώντας τις δυσκολίες της ελληνικής οικογένειας ή τις ανάγκες της προσωπικής ζωής του εθισμένου ατόμου δημιουργήσαμε ταχύρυθμα προγράμματα διάρκειας από ενός έως τριών μηνών, οφείλουμε όμως να ενημερώσουμε ότι από την εμπειρία μας έχουμε δει τέτοια σύντομα προγράμματα να λειτουργούν αποτελεσματικά μόνο σε άτομα που η θέλησή τους για θεραπεία ειναι πάνω από τον μέσο όρο.

Έχω την πληροφόρηση πως τέτοιου είδους θεραπείες έχουν πολύ μεγάλο οικονομικό κόστος, είναι αλήθεια;

Είναι αλήθεια πως τα πρώτα χρόνια λειτουργίας (τέτοιας μορφής κέντρων θεραπείας) το κόστος ήταν μεγάλο όπως και ο χρόνος της θεραπείας επίσης.

Ωστόσο η οικονομική διεύθυνση του anoixtoplus κατανοώντας την οικονομική εξόντωση των οικογενειών ενός εθισμένου, προσπαθεί και το επιτυγχάνει (όσο ειναι δυνατόν) να κρατάει χαμηλά το κόστος όπως και τον χρόνο της θεραπείας, δίνοντας όμως μεγάλη προσοχή στο να μην γίνουν “εκπτώσεις” στην ποιότητα της θεραπείας.

Δεν επιθυμώ να συμμετάσχω σε κλειστό πρόγραμμα θεραπείας, μπορώ να έχω κάποια βοήθεια με άλλου είδους θεραπευτική προσέγγιση;

Βεβαίως, μπορείτε να επικοινωνήσετε και να κλείσετε ένα ραντεβού να γίνει αξιολόγιση απο Σύμβουλο ειδικευμένο σε θέματα εθισμού, έτσι ώστε να προτείνουμε την θεραπεία που απαιτεί το κάθε περιστατικό, συνήθως η προσέγγιση αποτελείται απο ατομικές συνεδρίες ή ομαδικές ή συνδιασμός και τών δύο.

Εγώ προσωπικά δεν έχω κανένα πρόβλημα με οποιονδήποτε εθισμό, έχει όμως κάποιος από το οικογενειακό μου περιβάλλον,χρειάζομαι κάποιο είδος θεραπείας;

Πιθανόν. Έχουμε παρατηρήσει μέσα από την εμπειρία μας, ότι η ασθένεια του εθισμού επηρεάζει και τα άλλα μέλη της οικογένειας δυσκολεύοντάς τους την ζωή και τις σχέσεις τους. Στην περίπτωση αυτή το πρόβλημα αντιμετωπίζεται σε ατομικές συνεδρίες με Σύμβουλο ψυχικής υγείας.

Αν θέλω να παρακολουθήσω κάποιο από τα προγράμματα, υπάρχει χρόνος αναμονής μέχρι να γίνει η εισαγωγή;

Οχι. Από την στιγμή πού θα υπάρξει μιά πρώτη επαφή και αξιολόγηση, η εισαγωγή μπορεί να γίνει άμεσα εφόσον υπάρχουν θέσεις διαθέσιμες

Αν ενδιαφέρομαι για πρόγραμμα (ανοιχτό ή κλειστό) και έχω πρόβλημα με ουσίες, πρέπει να είμαι ``καθαρός`` γιά να γίνει εισαγωγή;

Στις περισσότερες των περιπτώσεων Οχι. Υπάρχουν μόνο κάποιες περιπτώσεις, συνήθως σε άτομα μεγάλης ηλικίας και εξάρτηση στο αλκοόλ, που ίσως προταθεί πρίν την εισαγωγή κάποιες μέρες νοσηλείας σε κλινική

ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΥΣΗ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΑΣ ΠΡΙΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΤΕ. ΚΛΕΙΣΤΕ ΕΝΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΕΥΘΥΝΟ ΕΙΣΑΓΩΓΩΝ. ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΤΗ ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΣΑΦΩΣ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΤΙΣ ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ