Ενδιαφέροντα Άρθρα

10 Τρόποι Να Αλλάξεις Τις Αρνητικές Σκέψεις (Μέρος 2ο)

Ας αναλύσουμε λοιπόν αυτές τις 10 τεχνικές που αναφέραμε στο προηγούμενο άρθρο. 

ΤΕΧΝΙΚΗ Νο 1: ΒΡΕΙΤΕ ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΣΤΗΝ ΔΙΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΣΚΕΨΗΣ

Ας υποθέσουμε ότι κάποιος σας σχολιάζει έντονα αρνητικά. Εσείς ταράζεστε πολύ και σκέφτεστε: ‘Πάντα βλακείες κάνω. Είμαι ένας αποτυχημένος’. Αυτές οι σκέψεις σας κάνουν να νιώθετε ανεπαρκής και ένοχος, συνεπώς πρέπει να βρείτε ποια είναι τα λάθη στις σκέψεις αυτές. 

ΤΕΧΝΙΚΗ Νο 2: ΕΞΕΤΑΣΤΕ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

Αφού καταγράψετε τις αρνητικές σας σκέψεις και αναγνωρίσετε τα λάθη (τις ‘στρεβλώσεις’) στην διεργασία αυτών των σκέψεων, θα μπορούσατε να ρωτήσετε τον εαυτό σας: ‘Είναι αλήθεια ότι κάνω πάντα βλακείες; Σίγουρα κάποια πράγματα που κάνω είναι βλακείες, αλλά κάνω και πολλά που δεν είναι’ (μπορείτε να αναφέρετε παραδείγματα και για τα δύο). Αν υπάρχει κάποια αλήθεια σε μια αυτό-κριτική, μπορείτε να προσπαθήσετε να μάθετε από αυτήν διατηρώντας όμως τον αυτό-σεβασμό σας. Είναι καλύτερο να εστιάζετε στο συγκεκριμένο πρόβλημα από το να κατηγορείτε τον εαυτό σας ως ‘αποτυχημένο’.

ΤΕΧΝΙΚΗ Νο 3: ΤΑ ΔΙΠΛΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΣΤΑΘΜΑ

Όταν πιάνετε τον εαυτό σας να κάνει μια σκέψη έντονα αυτοκριτική, μπορείτε να αναρωτηθείτε: ‘Εάν είχα έναν κολλητό φίλο ή φίλη που μού έμοιαζε και αντιμετώπιζε ένα παρόμοιο πρόβλημα, θα τού έλεγα αυτό που λέω στον εαυτό μου;’

ΤΕΧΝΙΚΗ Νο 4: H ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ

Εάν έχετε μια αρνητική σκέψη, ρωτήστε τον εαυτό σας μήπως είναι δυνατό να την ελέγξετε στην πράξη για να διαπιστώσετε εάν είναι πραγματικά σωστή. Κάποιες φορές ένα πείραμα μπορεί να σας βοηθήσει να ανακαλύψετε τι πραγματικά ισχύει. Για να πάρουμε ένα μικρό παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι το πρόβλημά σας είναι ότι συχνά αναβάλλετε πράγματα που θέλετε να κάνετε. Μπορεί π.χ. να πρέπει να γράψετε μια εργασία για ένα μάθημα που παρακολουθείτε. Μπορεί να μην αρχίζετε ποτέ διότι σκέφτεστε: ‘Δεν θα τα καταφέρω’ ή ‘Είναι πολύ δύσκολο’. Ο σκοπός της πειραματικής μεθόδου είναι να δοκιμάσετε στην πράξη την αλήθεια ή μη αυτών των σκέψεων που κάνετε. Μπορείτε δηλαδή να ρωτήσετε τον εαυτό σας ‘Είναι αλήθεια σωστό ότι είναι τόσο δύσκολο να γράψω την εργασία και ότι δεν θα τα καταφέρω;’. Προσπαθήστε να σχεδιάσετε ένα πείραμα για να ελέγξετε αυτές τις σκέψεις.

ΤΕΧΝΙΚΗ Νο 5: ΦΑΣΜΑΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ

Μια χρήσιμη τεχνική είναι η τεχνική της ‘Φασματικής Σκέψης’. Η βασική αρχή είναι πολύ απλή: Υπενθυμίζετε συνεχώς στον εαυτό σας ότι τα πράγματα ποτέ δεν είναι εντελώς άσπρα ή μαύρα αλλά μπορούν να πάρουν όλες τις αποχρώσεις του φάσματος του γκρίζου. Πιο απλά, ένα πράγμα δεν μπορεί να ισχύει ή 0% (δηλαδή καθόλου) ή 100% (δηλαδή πλήρως) αλλά μπορεί να πάρει όλες τις δυνατές τιμές μεταξύ του 0 και του 100 .

Αυτές ήταν οι 5 από τις 10 τεχνικές που μπορείτε να εφαρμόσετε ώστε να αλλάξετε τις αρνητικές σας σκέψεις. Στο επόμενο άρθρο θα δούμε τις επόμενες 5, και τελευταίες, πολύ χρήσιμες τεχνικές. 

Μείνετε συντονισμένοι! 

Related Posts