Ενδιαφέροντα Άρθρα

10 Τρόποι Να Αλλάξεις Τις Αρνητικές Σκέψεις (Μέρος 3ο)

Ας συνεχίσουμε με τις υπόλοιπες 5 τεχνικές που μπορείς να αλλάξεις τις αρνητικές σου σκέψεις!

ΤΕΧΝΙΚΗ Νο 6: Η ΜΕΘΟΔΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗΣ

Ένας άλλος τρόπος για να αξιολογήσετε μια αρνητική στάση σας είναι να ρωτήσετε τον εαυτό σας: ‘Υπάρχουν άραγε άλλοι άνθρωποι που να θεωρούν αυτήν την άποψη έγκυρη;’. Σε τέτοιες περιπτώσεις μπορείτε να κάνετε μια μικρή δημοσκόπηση μεταξύ των γνωστών σας για να μπορέσετε να απαντήσετε σ’ αυτήν την ερώτηση.

ΤΕΧΝΙΚΗ Νο 7: ΔΩΣΤΕ ΟΡΙΣΜΟΥΣ ΣΤΙΣ ΕΝΝΟΙΕΣ

Όταν κάνετε μια αρνητική σκέψη, μπορείτε να αναρωτηθείτε: ‘Τι ακριβώς εννοώ με αυτό που σκέφτομαι, τι ορισμό δίνω σ’ αυτό που με κάνει δυστυχισμένο. Μήπως χρησιμοποιώ ασαφείς και πλασματικούς όρους που δεν έχουν αληθινό νόημα;’. Αυτή η μέθοδος είναι ιδιαίτερα βοηθητική όταν στεναχωρείτε τον εαυτό σας χρησιμοποιώντας διάφορους χαρακτηρισμούς όπως ‘αποτυχημένος’, ‘ανόητος’, ‘ηλίθιος’.

Η τεχνική αυτή δουλεύει ως εξής: Ας υποθέσουμε ότι αισθάνεστε άσχημα για κάτι που κάνατε και λέτε στον εαυτό σας ‘τι ανόητος που είμαι!’. Τώρα, ρωτήστε τον εαυτό σας: ποιος είναι ο ορισμός του ‘ανόητου’; Μπορεί να δώσετε π.χ. τον ορισμό ότι ανόητος είναι εκείνος που κάνει ανόητα πράγματα. Αλλά σύμφωνα με τον ορισμό αυτό όλοι είμαστε ‘ανόητοι’ διότι όλοι έχουμε κάνει μια τουλάχιστον φορά στην ζωή μας κάτι ανόητο. Ο ορισμός αυτός λοιπόν δεν μπορεί να είναι έγκυρος, εκτός αν θεωρήσετε ότι όλοι οι άνθρωποι στον πλανήτη είναι ανόητοι. Αλλά και έτσι να ήταν, τότε δεν θα έπρεπε να σας πειράζει που είστε ανόητος αφού όλοι είναι ανόητοι και εσείς δεν διαφέρετε καθόλου!

ΤΕΧΝΙΚΗ Νο 8: Η ΣΗΜΑΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ

Όταν αισθάνεστε άσχημα παρατηρήστε μήπως λέτε στον εαυτό σας, ‘Θα ‘πρεπε να κάνω εκείνο’ ή ‘Δεν θα ‘πρεπε να κάνω εκείνο’. Η σημασιολογική μέθοδος είναι πολύ αποτελεσματική για την αντιμετώπιση των φράσεων τύπου ‘Πρέπει’. Η μέθοδος είναι πολύ απλή: Αντικαθιστάτε τα ‘Πρέπει’ με φράσεις του τύπου ‘θα ήταν καλύτερο’ ή ‘θα ήταν προτιμότερο’. Αντί π.χ. να πείτε ‘Πρέπει ν’ αρχίσω δίαιτα’ μπορείτε να πείτε στον εαυτό σας ‘θα με συνέφερε ν’ αρχίσω δίαιτα’. Αυτή η αλλαγή μπορεί να σας φαίνεται πολύ λεπτή είναι όμως αποτελεσματική. Αυτό που πετυχαίνει είναι να αλλάξει την συναισθηματική χροιά των φράσεων ‘πρέπει’ ώστε ένα πρόβλημα να φαίνεται λιγότερο ανησυχητικό ή καταστροφικό. Μ’ αυτόν τον τρόπο σταματάτε να έχετε υπερβολικές και άκαμπτες απαιτήσεις από τον εαυτό σας και αντίθετα εστιάζετε περισσότερο στους στόχους σας. Αυτό φαίνεται λιγότερο αυταρχικό και επικριτικό.

ΤΕΧΝΙΚΗ Νο 9: Η ΜΕΘΟΔΟΣ ΤΟΥ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑΣ

Ένα από τα πιο συχνά σφάλματα στην σκέψη αποτελεί η λεγόμενη ‘Προσωποποίηση’ ή οι ‘αυτό-κατηγορίες’. Στην περίπτωση αυτή επικρίνετε και κατηγορείτε τον εαυτό σας για κάτι που δεν είσαστε απόλυτα υπεύθυνος, με άλλα λόγια προσωποποιείτε τα πάντα. Ένα αντίδοτο σ’ αυτή την τάση είναι ο επαναπροσδιορισμός της αιτιολογίας.: αντί δηλαδή να θεωρείτε αποκλειστικά ως αιτία του προβλήματος το πόσο κακός είστε εσείς προσπαθείτε να προσδιορίσετε και άλλες αιτίες που μπορεί να συντελούν. Ρωτάτε δηλαδή: ‘Τι άλλοι παράγοντες μπορεί να συνεισέφεραν σ’ αυτό το πρόβλημα;’ Στην συνέχεια κάντε μια λίστα των πιθανών αιτιών. Ο σκοπός αυτής της διαδικασίας δεν είναι να σας κάνει να αρνηθείτε το δικό σας μερίδιο ευθύνης αλλά να σας κάνει να εκτιμήσετε τις αιτίες ενός προβλήματος πιο αντικειμενικά. Αν πράγματι καταλήξετε ότι είναι κυρίως δικό σας το φταίξιμο αποδεχτείτε το και προσπαθήστε να μάθετε από αυτή την εμπειρία αντί να εκτοξεύετε κατηγορίες εναντίον του εαυτού σας.

ΤΕΧΝΙΚΗ Νο 10: ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΟΣΤΟΥΣ – ΟΦΕΛΟΥΣ

Η τεχνική αυτή είναι αρκετά διαφορετική από τις άλλες που χρησιμοποιήσαμε ως τώρα διότι ασχολείται με τις αρνητικές σας σκέψεις από την πλευρά του κινήτρου παρά της πραγματικότητας. Ρωτήστε τον εαυτό σας: ‘Αν πιστέψω αυτή την αρνητική σκέψη, πόσο θα με βοηθήσει και πόσο θα με πληγώσει;’ Αν προκύψει ότι τα μειονεκτήματα είναι περισσότερα, τότε ίσως βρείτε πιο εύκολο να απαντήσετε στην αρνητική σας σκέψη.

Αυτές είναι λοιπόν οι 10 τεχνικές που, εφόσον τις διαβάσεις, τις κατανοήσεις και τις εφαρμόσεις, θα σε βοηθήσουν να μετατρέψεις τις αρνητικές σου σκέψεις σε θετικές!

Και μην ξεχνάς, ανέλαβε δράση σήμερα, όχι αύριο!

Related Posts