Ενδιαφέροντα Άρθρα

10 Τρόποι Να Αλλάξεις Τις Αρνητικές Σκέψεις (Μέρος 1ο)

Όταν αισθάνεστε άσχημα αυτό σημαίνει ότι σκέφτεστε για τα πράγματα με αρνητικό τρόπο. Αυτές ακριβώς οι σκέψεις, και όχι το τι συμβαίνει γύρω σας, σας κάνουν να νιώθετε ταραγμένος.

Στην Αγγλική γλώσσα έχουν βρει μια χρήσιμη συντόμευση για να θυμούνται αυτό το πράγμα που το ονόμασαν το A-B-C των συναισθημάτων. Το A συμβολίζει το πραγματικό γεγονός που συνέβη (από το αγγλικό Actual Event = πραγματικό γεγονός). Ας υποθέσουμε π.χ. ότι το Α είναι το γεγονός ότι πήρατε διαζύγιο. Το Β συμβολίζει τι πιστεύετε, τι σκέφτεστε για το γεγονός αυτό (από το αγγλικό Belief = πεποίθηση, πίστη). Ας υποθέσουμε π.χ. ότι σκέφτεστε πώς ‘Εγώ φταίω που χώρισα. Τι θα λένε οι φίλοι μου και η οικογένειά μου για μένα;’. Το C συμβολίζει τις συνέπειες των σκέψεων και πεποιθήσεών σας δηλαδή το πώς νιώθετε και το πώς συμπεριφέρεστε (από το αγγλικό Consequences = συνέπειες).

Στο παράδειγμά μας, μπορεί να αισθάνεστε λυπημένος και ντροπιασμένος, να κλείνεστε στον εαυτό σας και να αποφεύγετε τους άλλους ανθρώπους διότι σκέφτεστε ότι είστε τόσο ανεπαρκής και ανάξιος της αγάπης των άλλων.

Όπως δείχνει το παρακάτω διάγραμμα, οι σκέψεις σας και οι πεποιθήσεις σας, σας κάνουν να νιώθετε έτσι:

Το ΑΒC των συναισθημάτων

Οι σκέψεις σας και οι πεποιθήσεις σας για το γεγονός δημιουργούν τα συναισθήματά σας.. Εάν π.χ. κάνατε την σκέψη, ‘Αυτός φταίει – πάντα ένας ηλίθιος εγωιστής ήταν’, θα νιώθατε μάλλον θυμό και όχι στεναχώρια ή ντροπή.

Η Γνωστική θεραπεία έχει αναπτύξει πολύ δυνατές τεχνικές οι οποίες μπορούν να σας βοηθήσουν να αλλάξετε τον τρόπο που σκέφτεστε και άρα νιώθετε. Οι τεχνικές αυτές που θα περιγραφούν πιο κάτω θα σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε μια μεγάλη ποικιλία αρνητικών δυσλειτουργικών πεποιθήσεων και σκέψεων που σας προκαλούν συναισθήματα άγχους, πανικού, στεναχώριας κ.λ.π.

 Ποιες είναι λοιπόν αυτές οι τεχνικές; 

 Νο 1: ΒΡΕΣ ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΣΤΗΝ ΔΙΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΣΚΕΨΗΣ

Νο 2: ΕΞΕΤΑΣΕ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

Νο 3: ΤΑ ΔΙΠΛΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΣΤΑΘΜΑ

Νο 4: H ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ

Νο 5: ΦΑΣΜΑΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ

Νο 6: Η ΜΕΘΟΔΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗΣ

Νο 7: ΔΩΣΕ ΟΡΙΣΜΟΥΣ ΣΤΙΣ ΕΝΝΟΙΕΣ

Νο 8: Η ΣΗΜΑΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ

Νο 9: Η ΜΕΘΟΔΟΣ ΤΟΥ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑΣ

Νο 10: ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΟΣΤΟΥΣ – ΟΦΕΛΟΥΣ

Στο Μέρος 2ο θα αναλύσουμε τις τεχνικές αυτές, οπότε… μείνετε συντονισμένοι!

Related Posts