Πως, λοιπόν, μπορούμε να ελέγχουμε το θυμό μας; Εάν ο θυμωμένος τρόπος σκέψης είναι αυτός που προκαλεί το θυμό, τότε, για να τον ελέγξουμε, θα πρέπει να προσπαθήσουμε να τον αλλάξουμε ή να τον τροποποιήσουμε. Μπορούμε να αλλάξουμε τις απαιτήσεις μας (δε θα πρέπει να διαφωνείς μαζί μου, δε θα πρέπει να κάνεις λάθη, πρέπει να είσαι στην ώρα σου), που αποτελούν τη βάση του θυμωμένου τρόπου σκέψης μας και επιπλέον, μπορούμε να προσπαθήσουμε να εγκαταλείψουμε την ανάγκη που έχουμε να ελέγχουμε τα πράγματα. Αυτό μπορεί να ακούγεται απλό και λογικό, αλλά πως μπορούμε να μάθουμε να αλλάζουμε το θυμωμένο τρόπο σκέψης μας;
Κατ’ αρχήν, μπορούμε να κάνουμε μια «προσωπική απογραφή του εαυτού μας». Αυτό θα μας βοηθήσει να συνειδητοποιήσουμε και να κατανοήσουμε από που ακριβώς προέρχεται αυτός ο θυμός, ποιές είναι οι συνέπειές του και τι μπορούμε να κάνουμε για να σταματήσουμε να είμαστε θυμωμένοι. Μια προσωπική απογραφή θα μας βοηθήσει να έρθουμε σε επαφή με τα συναισθήματά μας και να αντιληφθούμε την ανάγκη μας να ελέγχουμε τις καταστάσεις και τα πράγματα.
Μπορείς να ακολουθήσεις το σχήμα ΑΒΓ που θα σε βοηθήσει να κατανοήσεις την «ανατομία» του θυμού.
Α = Κατάσταση
Το πρόβλημα που σου προκαλεί κάποια αναστάτωση και θυμό.
Β = Πεποιθήσεις
Το πως σκέφτεσαι ή τι λες στον εαυτό σου (οι απαιτήσεις σου) για τη συγκεκριμένη περίσταση.
Γ = Συναισθήματα και Ενέργειες
Το πως αισθάνεσαι (συγχυσμένος ή θυμωμένος) για τη συγκεκριμένη κατάσταση, βάσει των σκέψεων που κάνεις και το πως συμπεριφέρεσαι ή ενεργείς, βάσει του πως αισθάνεσαι: οι ηττοπαθείς ή επώδυνες συνέπειες.
Ένα παράδειγμα:
A = Κατάσταση
Μπαίνω στην κουζίνα περιμένοντας το πρωινό μου να είναι έτοιμο, έτσι ώστε να φθάσω στη δουλειά μου στην ώρα μου. Βρίσκω τη γυναίκα μου να βοηθάει την κόρη μας να τελειώσει τα μαθήματά της – άρα το πρωινό δεν είναι ακόμα έτοιμο.
Β = Πεποιθήσεις
Πιστεύω ότι η γυναίκα μου θα έπρεπε να είχε ετοιμάσει το πρωινό και η κόρη μου θα έπρεπε να διαβάζει μόνη τα μαθήματά της.
Γ = Συναισθήματα και Ενέργειες
Αισθάνομαι πολύ θυμωμένος. Της βάζω τις φωνές. Της λέω ότι η δουλειά μου είναι πιο σημαντική από τα μαθήματα ενός παιδιού. Φεύγω έξαλλος. Είμαι πολύ εκνευρισμένος όταν φθάνω στη δουλειά μου.
Εάν είχα αντιμετωπίσει την κατάσταση αντικειμενικά ή ρεαλιστικά, θα είχα συνειδητοποιήσει ότι η γυναίκα μου, βοηθώντας την κόρη μας στα μαθήματά της, είχε ήδη εκφράσει μια επιλογή. Τα δικά μου «θα έπρεπε» εξέφραζαν μόνο τις εγωκεντρικές απαιτήσεις μου και προκαλούσαν το θυμό μου – τον οποίο εξέφρασα στο σπίτι και πήρα μαζί μου και στη δουλειά.
Πως να κρατάμε ένα «ημερολόγιο θυμού»
Στην προσπάθειά σου να μάθεις να κάνεις προσωπική απογραφή του θυμού σου, θα σε βοηθούσε πολύ αν κρατούσες «ημερολόγιο θυμού». Κατ’ αρχήν, γράψε σε ένα χαρτί παρελθόντα ή πρόσφατα γεγονότα ή καταστάσεις που ένοιωσες θυμωμένος/η. Περιέγραψε την εμπειρία που προκάλεσε το θυμό σου χρησιμοποιώντας το σχήμα ΑΒΓ.
Αφού εξασκηθείς λίγο στο να γράφεις παρελθόντα ή πρόσφατα παραδείγματα καταστάσεων που σε είχαν θυμώσει, στη συνέχεια,
Α —————– Β —————– Γ
Κατάσταση Πεποιθήσεις Συναισθήματα
& Ενέργειες
θα ήταν καλό να έχεις πάντα μαζί σου ένα μικρό σημειωματάριο και να κρατάς ημερήσιο ημερολόγιο θυμού. Κατά τη διάρκεια της ημέρας ή στο τέλος της, μπορείς να χρησιμοποιείς το σχήμα ΑΒΓ και να γράφεις παραδείγματα καταστάσεων που σε θύμωσαν. Το να κρατάς «ημερολόγιο θυμού», θα σε βοηθήσει να αποκτήσεις μια πιο βαθιά επίγνωση του θυμού σου, των αιτίων που τον προκαλούν και των συνεπειών του. Θα σε βοηθήσει επίσης να έρθεις σε επαφή με τα συναισθήματά σου.