Εθισμοί - Εξαρτήσεις

Οι συνέπειες του θυμού μας

Οι συνέπειες του θυμού μας πιθανόν να είναι η χρήση σωματικής ή λεκτικής βίας με σκοπό να γίνει το δικό μας – φωνάζοντας, ουρλιάζοντας ή βιαιοπραγώντας. Πως επηρεάζεται η σχέση μας με τους άλλους όταν χρησιμοποιούμε το θυμό μας για να γίνει το δικό μας; Μήπως οι άλλοι μας αποφεύγουν και μας αγνοούν; Και πως αυτό βοηθάει την αυτοαποδοχή μας;

Ένα παράδειγμα:

Είναι Σάββατο πρωί και σχεδιάζεις να επισκευάσεις μια ξύλινη καρέκλα που έχει σπάσει στην αυλή. Κατεβαίνεις στο υπόγειο, στο εργαστήριό σου, ανοίγεις την πόρτα και βλέπεις τα εργαλεία σου σκορπισμένα στον πάγκο εργασίας, και καταλαβαίνεις ότι είναι δουλειά του δεκάχρονου γιου σου. Εκτιμάς την κατάσταση και μονολογείς, «Τι έχει πάθει αυτό το παιδί; Θα έπρεπε να ξέρει ότι δεν πρέπει να αφήνει τον πάγκο μου σε αυτό το χάλι. Πρέπει να δίνει βάση σε αυτά πουι του έχω πει για την καθαριότητα. Δε θα έπρεπε να το είχε κάνει αυτό. Πρέπει να βάζει τα εργαλεία μου στη θέση τους. Όταν γυρίσει σπίτι το απόγευμα, θα τον κανονίσω!

Το αποτέλεσμα είναι ότι αισθάνεσαι θυμωμένος. Μετά, ψάχνεις το σφυρί σου και δεν το βρίσκεις αμέσως. Αρχίζεις και μονολογείς, «Δε θα έπρεπε να χάνω την ώρα μου ψάχνοντας το σφυρί» και ο θυμός σου ανεβαίνει. Τελικά, βρίσκεις το σφυρί και τα καρφιά και αρχίζεις να καρφώνεις για να διορθώσεις τη σπασμένη καρέκλα. Μέσα στο θυμό σου, στραβώνεις ένα καρφί και μονολογείς, «Αυτό δε θα έπρεπε να είχε γίνει» και εκνευρίζεσαι ακόμα περισσότερο. Στην προσπάθειά σου να ισιώσεις το καρφί, κτυπάς το δάκτυλό σου με το σφυρί και φωνάζεις, «Δεν αντέχω άλλο!» και στη συνέχεια, γίνεσαι έξαλλος και πετάς το σφυρί, το οποίο χτυπάει και σπάει ένα από τα γυάλινα βάζα που έχεις πάνω στον πάγκο. Ανεβαίνεις εκνευρισμένος τη σκάλα. Εάν χρησιμοποιούσες, συγκεκριμένα, αλκοόλ ή ναρκωτικά για να εκτονώσεις το θυμό σου, μπορεί να πήγαινες στο ψυγείο. Ανοίγεις το ψυγείο, παίρνεις μια μπύρα και πηγαίνεις στο καθιστικό για να πιεις και να παρακολουθήσεις ποδόσφαιρο το υπόλοιπο απόγευμα. Γίνεσαι ερειστικός και αρχίζεις να κριτικάρεις όλα τα

μέλη της οικογενείας σου. Ή, εάν δεν είσαι εξαρτημένος από το αλκοόλ, πιθανόν, να ανέβεις εκνευρισμένος της σκάλες, να καθίσεις σε μια καρέκλα και να περιμένεις, βράζοντας από το θυμό σου, μέχρι το απόγευμα που θα γυρίσει σπίτι ο δεκάχρονος γιος σου. Μόλις γυρίσει, τον επιπλήττεις με φωνές και του λες ότι είναι ένα κακό και ανεύθυνο παιδί, που δεν μπορεί να του έχει κανείς εμπιστοσύνη για το οτιδήποτε. Τον στέλνεις στο δωμάτιό του και τον βάζεις τιμωρία να μη βγει από εκεί το υπόλοιπο σαββατοκύριακο.

Σε αυτό το παράδειγμα, η απαίτηση του πατέρα ότι ο γιος του δε θα έπρεπε να είχε αφήσει τον πάγκο σε αυτό το χάλι και ότι πρέπει να κάνει τα πράγματα όπως εκείνος θέλει, είχε σαν αποτέλεσμα αυτός να θυμώσει. Αν ο πατέρας είχε μετατρέψει τις απαιτήσεις του σε προτιμήσεις, δε θα είχε συμβεί αυτό.

Θα ήταν καλύτερα αν είχε τακτοποιήσει τον πάγκο μου όταν τελείωνε.

Θα ήταν καλύτερα αν ήταν τακτικός, όπως εγώ.

Με αυτές, τις πιο ρεαλιστικές προτιμήσεις, ο πατέρας, μπορεί να είχε συζητήσει με το γιο του και να του είχε αποδείξει τα πλεονεκτήματα του να είναι κάποιος τακτικός και να σέβεται τα πράγματα των άλλων.