Ώστε αγαπάς έναν ναρκομανή..

2021-06-10

Ώστε λοιπόν αγαπάς έναν ναρκομανή......

Η ΝΑΡΚΟΜΑΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΡΡΩΣΤΙΑ

Το πρώτο πράγμα που πρέπει εσύ να αναγνωρίσεις, να πιστέψεις, να αποδεχτείς, είναι ότι οι ναρκομανείς υποφέρουν από μία πραγματική αρρώστια-μια αρρώστια που επηρεάζει όλους αυτούς που είναι γύρω τους.

Επιστημονικές έρευνες σε όλο τον κόσμο αναγνωρίζουν, ότι ο ναρκομανής υποφέρει από μια αρρώστια, πάνω στην οποία δεν έχει κανένα έλεγχο. Η ναρκομανία δεν προκαλείται από αδυναμία θέλησης, ανηθικότητα ή μια επιθυμία του ναρκομανή να πληγώσει τους άλλους.

Οι πρόσφατες επιστημονικές εξελίξεις, όσον αφορά στην κατανόηση αυτής της αρρώστιας, έχουν ανατρέψει όλες τις απαρχαιωμένες ιδέες που βασίζονται στις προλήψεις, την άγνοια και την προκατάληψη. Η επιτυχία της νέας προσέγγισης αποδεικνύεται από την ατράνταχτη απόδειξη πολλών χιλιάδων αναρρώσεων με την βοήθεια των Ανώνυμων Ναρκομανών του Ν.Α.

Εφόσον αποδεχτείς την ιδέα, ότι η ναρκομανία είναι αρρώστια από την οποία τόσο οι ναρκομανείς, όσο και οι άνθρωποι γύρω τους που νοιάζονται γι'αυτούς μπορούν να βρουν ανακούφιση, δεν θα έχεις κανένα λόγο να ντρέπεσαι για το ναρκομανή ή να τον φοβάσαι.

ΜΑΘΕ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σκούπισε τον μαυροπίνακα του μυαλού σου από οτιδήποτε νομίζεις ότι ξέρεις για τη ναρκομανία, αφοσιώσου σε ένα πρόγραμμα μάθησης.

Αν υπάρχει κοντά σου κάποια υπηρεσία πληροφόρησης για τη ναρκομανία, επισκέψου την. Θα βρεις πληροφορίες βασισμένες σε έρευνα και εμπειρία. Διάβασε οτιδήποτε μπορείς να εντοπίσεις. Ζήτησε μία λίστα από βιβλία πάνω στο θέμα και αναζήτησε τα σε κάποια βιβλιοθήκη.

Μπορείς να αποκτήσεις πολύτιμη γνώση για τη ναρκομανία, από πρώτο χέρι παρακολουθώντας τις ανοικτές συγκεντρώσεις των Ανώνυμων Ναρκομανών. Νοιώσε εντελώς ελεύθερη να παρακολουθήσεις αυτές τις συγκεντρώσεις. Μην αισθάνεσαι ξένη. Οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται για το πρόβλημα του ναρκωτισμού είναι καλοδεχούμενος. Συζήτησε με τα μέλη, μετά τη συνάντηση. Μπορείς να συζητήσεις για τις δυσκολίες σου με τους ανθρώπους που θα συναντήσεις εκεί.

ΒΟΗΘΗΣΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ ΤΩΡΑ

Μην περιμένεις άλλο για να ζητήσεις βοήθεια. Καθένας που η οικογένεια του υπoφέρει από Τις συνέπειες της ναρκομανίας, γνωρίζει τις συνεχείς συναισθηματικές δοκιμασίες και πιέσεις, και χρειάζεται βοήθεια για να ανακουφιστεί. Τίποτα δεν Θα σου προσφέρει μεγαλύτερη ανακούφιση, από την κατανόηση και την καλόκαρδη βοήθεια πoυ θα βρεις στις Οικογενειακές Ομάδες των Ανωνύμων. Εκεί, όπως είπε κάποιο μέλος, «Θα μάθεις να ζεις ξανά».

Στις Ανώνυμες Οικογενειακές Ομάδες, είναι γονείς, σύζυγοι, παιδιά και άλλοι συγγενείς και φίλοι των ναρκομανών. Αν υπάρχει ομάδα στην πόλη σου είσαι τυχερή. Τα μέλη είναι συμπονετικά, καλά κατατοπισμένα και γνωρίζουν από πρώτο χέρι προβλήματα ακριβώς όπως τα δικά σου, επειδή τα αντιμετωπίζουν επίσης και οι ίδιοι.

Συζητήσεις με ανθρώπους πoυ μοιράζονται τα προβλήματα σου, θα σε πείσουν συναισθηματικά - όπως άλλες διερευνήσεις σου σε έχουν ίσως πείσει διανοητικά-ότι η ναρκομανία είναι αρρώστια, όχι μια αμαρτία. Το να μοιράζεσαι αυτή τη γνώση μπορεί να σε βοηθήσει να αρχίσεις τη δική σου ανάρρωση.

ΜΕΡΙΚΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΜΗ

  • Μη συμπεριφέρεσαι στο ναρκομανή σαν να ήταν παιδί. Δεν θα το έκανες εάν υπέφερε από κάποια άλλη αρρώστια
  • Μην ελέγχεις πόσο πίνει
  • Μην ψάχνεις για κρυμμένες δόσεις ή οποιεσδήποτε ουσίες
  • Μην γκρινιάζεις στο ναρκομανή για την χρήση του. Ποτέ μην φιλονικείς μαζί του όταν βρίσκεται υπό την επήρεια ουσιών
  • ΜΗΝ του κάνεις κήρυγμα, τον κατηγορείς τον κατσαδιάζεις ή τσακώνεσαι μαζί του

Αν καταφέρεις όλα αυτά, θα βρεις το δρόμο σου για μια καλύτερη ψυχική διάθεση. Όλα αυτά τα «Μη» είναι βάσιμα δικαιολογημένα, γιατί προέρχονται από την εμπειρία πολλών ανθρώπων.

Οι ναρκομανείς υποφέρουν τόσο πολύ από συναισθήματα ενοχής, που οι μη- ναρκομανείς ούτε καν φαντάζονται. Το να τους υπενθυμίζουμε τις αποτυχίες τους, την παραμέληση της οικογένειας και τα κοινωνικά τους σφάλματα είναι χαμένος κόπος. Απλά χειροτερεύει την κατάσταση.

Η προσέγγιση που δηλώνει «αν με αγαπούσες .....» είναι μάταιη.

Θυμήσου ότι ο ναρκομανής είναι από τη φύση του παθολογικός και δεν ελέγχεται με τη δύναμη της θέλησης.

Εξίσου ανώφελες είναι οι υποσχέσεις, τα καλοπιάσματα, οι φιλονικίες και οι απειλές. Και μια παρατήρηση σε σχέση με τις απειλές: «Μην απειλείς, αν δεν είσαι έτοιμη να εφαρμόσεις την απειλή σου.»

Φυλάξου από τη στάση που δηλώνει «είμαι αγιότερη από σένα». Η εχθρότητα και η περιφρόνηση δεν μπορούν να θεραπεύσουν μια αρρώστια και είναι ανάρμοστες στάσεις.

Μερικές φορές, μια κρίση- η απώλεια εργασίας, ένα ατύχημα ή μια σύλληψη-μπορούν να πείσουν το ναρκομανή ότι χρειάζεται βοήθεια. Σε τέτοια περίπτωση, θωράκισε τον εαυτό σου, ώστε να μην παραχαιδεύεις και υπερπροστατεύεις το ναρκομανή. Ίσως η κρίση να είναι απαραίτητη για την ανάρρωση του.

Μην κάνεις τίποτα για να εμποδίσεις μία τέτοια κρίση. Μην πληρώνεις ακάλυπτες επιταγές, λογαριασμούς που έχουν λήξει ή τον δικαιολογείς στο αφεντικό του. Ο πόνος που προσπαθείς να μετριάσεις με τέτοιες ενέργειες, ίσως είναι αυτό ακριβώς που χρειάζεται ο ναρκομανής για να αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης του- κυριολεκτικά μία κρυμμένη ευλογία.

ΟΤΑΝ Ο ΝΑΡΚΟΜΑΝΗΣ ΖΗΤΗΣΕΙ ΒΟΗΘΕΙΑ

Συχνά το πρώτο σημάδι της επιθυμίας ενός ναρκομανή να σταματήσει την χρήση εμφανίζεται μετά το τέλος μιας απειλητικές και αδιόρθωτης περιόδου στη ζωή του. Ίσως εμφανιστεί μέσα από τις τύψεις του πονοκεφάλου μετά από μια κακή χρήση ή ίσως επισπευτεί μέσα από μια κρίση, που θα αποφέρει τη συνειδητοποίηση του προβλήματος.

Τότε ακριβώς, οι γνώσεις σου για τον ναρκομανή και η συνετή σου στάση και συμπεριφορά θα σε αποζημιώσουν. Στην απεγνωσμένη ερώτηση, «Τι να κάνω;» πες απλώς ότι ξέρεις κάποια πράγματα μπορούν να γίνουν. Αν σου ζητηθούν κάποιες προτάσεις, τότε μπορείς να γίνεις πιο συγκεκριμένη, αναφέροντας τους Ανώνυμους Ναρκομανείς(Ν.Α.) ή οποιαδήποτε άλλη πηγή βοήθειας έχεις βρει διαθέσιμη για τον ναρκομανή.

Θυμήσου, όμως, ότι αυτή η κατάληξη δεν μπορεί να είναι αναγκαστική. Ο ναρκομανής πρέπει να είναι. έτοιμος να ζητήσει βοήθεια για να μπορέσει να βοηθηθεί πραγματικά. Ούτε καν να επιμένεις να χρησιμοποιεί ο χρήστης τη λέξη ναρκομανής». Ακόμα και μια φράση όπως «Ίσως έχω κάποιο πρόβλημα με την χρήση» μπορεί να σημαίνει αναγνώριση της ανάγκης για βοήθεια.

Όταν είναι ξεκάθαρο ότι ο ναρκομανής θέλει βοήθεια, τότε πρέπει να αποφασίσει για το είδος της βοήθειας που θα ζητήσει. Μια συζήτηση με κάποιο μέλος των Ν.Α. ίσως είναι το επόμενο βήμα, το οποίο όμως δεν θα ζητηθεί από σένα αλλά από τον ίδιο τον ναρκομανή.

Οποιαδήποτε κατεύθυνση δράσης αποφασιστεί, η απόφαση πρέπει να είναι δική του - πρέπει να γίνει ξεκάθαρα κατανοητό ότι ο ναρκομανής είναι ελεύθερος να κάνει αυτό το βήμα.

Σε αυτή τη φάση εσύ μπορείς να βοηθήσεις τον εαυτό σου παραμένοντας σε στενή επαφή με την ομάδα των ανώνυμων οικογενειών (F.A.).

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ

Κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης, υπενθύμιζε συνεχώς στον εαυτό σου το σύνθημα «Σιγά-Σιγά». Μην περιμένεις άμεση και πλήρη ανάρρωση του ναρκομανή ή της οικογένειας. Ο ναρκομανής, η αρρώστια χρειάστηκε πολύ χρόνο να εξελιχθεί-Η ανάρρωση είναι επίσης μία αργή διαδικασία. Ίσως εμφανιστούν συναισθηματικές εντάσεις στον ναρκομανή, οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με την χρήση. Προσπάθησε να είσαι υπομονετική. Σε τέτοιες στιγμές ίσως σκεφτείς ότι τα πράγματα είναι χειρότερα από όταν έπινε, αλλά δεν είναι. Υπομονή και ανεκτικότητα από την πλευρά σου θα βοηθήσουν να ξεπεραστούν αυτές οι στιγμές δοκιμασίας.

Ένα από τα συμπτώματα του ναρκομανή που έχει κόψει την χρήση, μπορεί να είναι η υπερβολική κούραση, με το σταμάτημα της χρήσης. Μην προσπαθείς να βιάσεις τα πράγματα. Μπορείς να σχεδιάσεις τις δικές σου δραστηριότητες και συνέχισε να πηγαίνεις στις συναντήσεις των Ανώνυμων Οικογενειών.

Μην είσαι υπερπροστατευτική. Οι ναρκομανείς πoυ είναι σε ανάρρωση πρέπει να μάθουν να ζουν σε ένα κόσμο όπου υπάρχουν ουσίες και να μπορούν να αναλάβουν την ευθύνη του εαυτού τους.

Φυλάξου από συναισθήματα ζήλιας ή μνησικακίας όσον αφορά στη μέθοδο ανάρρωσης του έχει επιλέξει ο ναρκομανής. Πολλοί ναρκομανείς χρειάζονται καθημερινές συναντήσεις των Ν.Α. Θυμήσου ότι αυτό είναι θεραπεία μιας αρρώστιας. Προσπάθησε να είσαι ευγνώμων που ο ναρκομανής δέχεται αυτή τη θεραπεία, ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι λείπει πολλές ώρες από το σπίτι για να είναι με αυτούς που μπορούν να τον βοηθήσουν.

Μόλις είναι νηφάλιος, ο ναρκομανής Θα έχει χρόνο γιο άλλες δραστηριότητες και για τους Ν.Α. Προσπάθησε να είσαι ενθαρρυντική. Καθώς απαλλάσσεται από παλιούς φίλους που έπιναν μαζί, από παλιές συνήθειες και στέκια θα βρει το χρόνο για άλλα ενδιαφέροντα. Άσε επίσης τον εαυτό σου να παρασυρθεί από το κύμα αλλαγής, βρίσκοντας ενδιαφέρουσες δραστηριότητες για σένα στις Ανώνυμες Οικογενειακές Ομάδες και βοηθώντας άλλους. Και οι δύο θα βρείτε το δρόμο για μια καινούργια ζωή, ο καθένας με τον τρόπο του και οι δύο μαζί.

Και οι δύο ίσως αντιμετωπίσετε παραστρατήματα και ατυχίες. Μην τα πάρετε στα σοβαρά. Πιστέψτε ότι έχουν μπει γερά θεμέλια για ανάρρωση. Αν αισθάνεστε ότι κάποιος από σας έχει κάνει λάθη, μάθετε από αυτά και ξεχάστε τα. Αφήστε κατά μέρος τις απογοητεύσεις και τις αποτυχίες και προχωρήστε μπροστά!

Ο δρόμος δεν είναι εύκολος, αλλά μπορεί να είναι γεμάτος πλούσιες ανταμοιβές μιας ικανοποιητικής ζωής για εσάς και αυτούς που αγαπάτε.

Οι Ανώνυμες Οικογενειακές Ομάδες(F.A) είναι μία αδελφότητα από συγγενείς και φίλους ναρκομανών, που τα μέλη της μοιράζονται τις εμπειρίες τους, τη δύναμη και την ελπίδα για να λύσουν τα κοινά τους προβλήματα. Πιστεύουμε ότι η ναρκομανία είναι η οικογενειακή αρρώστια και μπορεί να αντιμετωπιστεί με αλλαγή συμπεριφοράς.

Οι Ανώνυμες Οικογενειακές Ομάδες(F.A) δεν συνδέονται με καμία αίρεση, κανένα δόγμα, καμία πολιτική οργάνωση, κανένα οργανισμό ή ίδρυμα. Δεν εμπλέκονται σε εξωτερικά ζητήματα, ούτε υποστηρίζουν, αλλά και ούτε αντιτίθενται σε κανένα σκοπό. Δεν υπάρχει συνδρομή ή εγγραφή για τα μέλη. Οι Ανώνυμες Οικογενειακές Ομάδες (F.A) συντηρούνται μόνο με εθελοντικές προσφορές από τα μέλη.

Οι Ανώνυμες Οικογενειακές Ομάδες(F.A.) έχουν ένα μοναδικό σκοπό: Να βοηθάει τις οικογένειες των ναρκομανών. Αυτό γίνεται με την εξάσκηση στα Δώδεκα Βήματα, καλωσορίζοντας και δίνοντας κουράγιο στις οικογένειες των αλκοολικών και τέλος, προσφέροντας κατανόηση και ενθάρρυνση στο ναρκομανή.